subota, 23. siječnja 2016.

SAVET DANA: NE DUVAJTE NOS, BIĆE VAM JOŠ GORE!

Ako vam je zapušen nos ili imate osećaj „prepunjenih” sinusa, verovatno je prisutna i neodoljiva potreba da stalno šmrcate u maramicu. Međutim, stručnjaci kažu da vam to neće pomoći.
Zapušen nos kao rezultat obične prehlade nije izazvan slinama već oticanjem i upalom krvnih sudova u nosnim putevima, što je opet, podstakla infekcija, objašnjava dr Ajah Al Ajubi, otorinolaringolog u Čejs Farm bolnici u Londonu.
Ne samo da duvanje nosa neće pomoći, istraživanja pokazuju da snažno duvanje može da dovede inficiranu sluz u sinuse, gde se mogu javiti sekundarne bakterijske infekcije.
Ako baš morate da duvate nos, onda to učinite nežno, jednu po jednu nozdrvu.
I nemojte se mučiti inhaliranjem parom jer vam ni to neće otpušiti nos.
A šta je sa lekovima?
Dekongestivi – u vidu tableta ili sprejeva – sadrže različite hemikalije koje služe za vazokonstrikcije (sužavanje krvog suda).
Sužavanjem krvnog suda u nosu, smanjuje se protok krvi, što smanjuje otok i pomaže da se otvore nosni putevi tako da možete lakše da dišete.
Međutim, dekongestive bi trebalo da izbegavaju ljudi sa srčanim problemima, visokim krvnim pritiskom, glaukomom ili dijabetesom jer ovi lekovi podižu krvni pritisak i ubrzavaju puls.
Problemi su češći kod oralnih tableta koje unose veću dozu u krvotok od sprejeva. Sa druge strane, sprejevi su ograničeni samo na vaš nos i efektniji su od tableta jer se ubrizgavaju u sam izvor problema, kaže prof. Ron Ekles, sa Univerziteta u Kardifu.
Male su šanse i da će sprej izazvati sporedne posledice jer će količina leka ubrizgana preko nosa u krvotok biti relativno mala.
Sprej ponekad može da izazove češće kijanje i suva usta i grlo, ali tablete kod nekih mogu da uzrokuju vrtoglavicu i ubrzan puls.
Zbog stimulativnog efekta, ovi proizvodi mogu i da utiču na vaš san, pa ako uzimate oralni dekongestiv, činite to u toku dana.
Bilo da se odlučite za tablete ili sprej, ne koristite dekongestive duže od nedelju dana (ni više od 3 puta dnevno) jer možete dobiti Rhinitis medicamentosu – ozbiljnu kongestiju.
Prekomerna upotreba spreja izaziva oticanje tkiva, pa vam je nos još zapušeniji. A kako tkivo otiče, lek prestaje da deluje.
Ako želite da sprej ima najbolje dejstvo, ubrizgajte ga pravo u nos, a ne tako da vam završi u grlu. Najbolje je da kleknete sa glavom na podu ili da se naslonite na ivicu stola ili stolice tako da vam je glava napred. Nikako nemojte sedeti pravo, savetuju stručnjaci.
Kada ubacite tečnost u nos, ostanite u tom položaju minut ili dva kako bi se kapi uspele do vrha nosa, između očiju.
Altrenativa medicinskim lekovima je prirodni lek od morske vode. Ona će isprati sline poput kupke i istopiti ih, na trenutak vam olakšati problem nosa koji curi, ali neće umanjiti oticanje nosnog tkiva.
Ovu „kupku” za ispiranje nosa možete i sami napraviti: pomešatjte kašičicu soli sa pola kašičice sode bikarbone i 200 ml vrele (prethodno proključale) vode.
Ovim rastvorom možete ispirati nos i nekoliko puta dnevno, pošto nema bojazni propratnih efekata.