subota, 20. veljače 2016.

Jače i zdravije kosti – 6 najboljih izvora kalcijuma

Ukoliko u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite mlijeko, spanać, ribu, jogurt, kupus i orašasto voće, imaćete jače i zdravije kosti.


Možda već znate ili ste čuli o značaju kalcijuma za naš organizam i koliko je on neophodan za održavanje zdravlja kostiju i zuba. Ali, ono što možda ne znate je da nema potrebe da uzimate kalcijum u vidu dodataka ishrani (šumjeće tablete, vitamini i slično) kako biste dobili dovoljne količine ovog minerala. Postoji dovoljno namirnica koje možete uključiti u svakodnevnu ishranu kako biste povećali njegov unos. Donosimo vam šest najboljih.
Mlijeko
Najbolji izvor kalcijuma je, naravno, mlijeko. Ono je prirodan izvor ovog minerala i ima ogromne zdravstvene koristi. Današnje mlijeko iz tetra-paka je takođe odlično, bar što se tiče sadržaja kalcijuma. Najbolje od svega je što ga možete uvrstiti u ishranu tokom svakog obroka – doručka, ručka i večere. Osim toga, istraživanja pokazuju da čaša toplog mlijeka pred spavanje pomaže da zaspite.
Spanać
Još jedan odličan izvor kalcijuma je spanać. Veći broj povrtarskih kultura zelenih listova (zelena salata, kelj, blitva) sadrži velike količine kalcijuma, ali ga spanać sadrži najviše. Pored toga, bogat je i gvožđem. Ukoliko ga uvrstite u ishranu, imaćete i jače i zdravije kosti.
Riba
Ribe kao što su sardine, tunjevina i losos bogati su izvori kalcijuma, jer sadrže veoma male i mekane kosti koje su lako probavljive, a istovremeno pomažu da dobijemo dovoljnu količinu kalcijuma. Pored toga, ove vrste riba su i bogar izvor vitamina D.
Jogurt
Jogurt je dobar izvor kalcijuma, jer je mliječni proizvod. Zapravo, svi mliječni proizvodi su odličan izvor kalcijuma, a naš organizam ga iz ovih proizvoda apsorbuje sa ekstremnom lakoćom. Pored toga, mliječni proizvodi su bogati i nekim drugim osnovnim mineralima, kao što su magnezijum i fosfor.
Kupus
Povrće zelenih listova, a posebno ono iz porodice kupusa, kao što su brokoli, prokelj i kupus, odličan je izvor kalcijuma. Uvrstite puno ovog povrća u vašu svakodnevnu ishranu, te će dodatne hranjive materije koje ono sadrži (viamini K i C) korisno uticati na vaš organizam na više načina.
Orašasto voće
Orašasto voće, sjemenke i žitarice su, takođe, dobar izvor kalcijuma, te ih vrijedi uvrstiti u ishranu. Oni, kao i sve ostale navedene namirnice, pružaju i dodatne koristi vašem organizmu. Ipak, sa njima treba biti umjeren, jer su neke od njih veoma kalorične.
(kurir)

Related Posts:

  • NAJBOLJI ČAJ ZA ŽENE Pogledate li u stare zapise narodnih ljekova otkrićete da se ime jedne biljke uvijek ponavlja. Riječ je o hajdučkoj travi poznatoj i kao kunica, ranjenik ili stolisnik. Kunica se spominje u različitom receptima kao lijek… Read More
  • SIGURNO NISTE ZNALI ŠTA MOŽE ČAŠA VODE S LIMUNOM Samo jedna čaša vode i sok od limuna mogu napraviti čudo za naše zdravlje, a ovo je deset najboljih činjenica vezanih uz ovaj osvježavajući napitak Gradi imunitet Pola iscijeđenog limuna u čaši vode jednom dnevno ima do… Read More
  • KAD PROČITATE ZA ŠTA JE SVE ODLIČAN ČAJ, NIKAD VAM GA NEĆE PONESTATI Lekovite biljke verovatno su nešto najbolje što možete imati u svojoj kući, a moć čajeva poznata je širom sveta već stotinama godina unazad. Od Kine do Velike Britanije, čaj se ukorenio u mnogim kulturama. Osim neverovat… Read More
  • Šta je aura i kako je vidjeti Aura je višedimenzionalni pulsirajući energetski omotač koji okružuje ljudsko tijelo. Preko aure energetski komuniciramo sa drugim energijama. Ona oslikava osjećaje, čovjekove vrijednosti i karakterne osobine, kao što je i p… Read More
  • ISTRAŽIVANJE: DA LI ĆETE SMRŠATI AKO PRESTANETE DA JEDETE HLEB? Ako planirate da smanjite unos hleba ili ga potpuno izbacite, evo koje promene možete da očekujete.   Hleb može da vam obezbedi nutrijente kao što su vitamin B i gvožđe. Međutim, ukoliko ga jedete u velikim količi… Read More