Pored toga što se vijekovima vjeruje da bijeli luk iz kuće tera zle sile i što se vjeruje da je on snažno oružje u borbi protiv vampira, ljekovita svojstva bijelog luka su neupitna. Možemo ga koristiti sirovog, kuhanog ili u prahu. Odraslima se čak preporučuje da za opšte zdravlje jedu jedan čen bijelog luka dva do tri puta na dan dok se za djecu preporučuje četvrtina čega jednom ili dva puta dnevno. Pored toga što će uz njega vaša jela poprimiti savršen ukus ono zbog čega ga najviše volimo su ipak njegova ljekovita svojstva. Evo nekih za koje sigurno niste čuli.
1. Dokazano je da bijeli luk potpomože da beba u materici dobija više na težini i zato ukoliko ste trudni navalite na bijeli luk, osim ako ste do sad rađali krupnije bebe.
2. Bijeli luk ojačava imuni sistem i snažan je borac protiv infekcija grudnog koša, olakšava disanje i kašalj. U zimskim mjesecima bijeli luk je sjajan za sprečavanje gripa i prehlada, a jedan stari narodni lijek kaže da na prve znake prehlade umočite čen bijelog luka u med i pojedete. Bake su i ovoga puta bile u pravu.
3. Ova namirnica sadrži velike količine joda što je čini veoma efektnim lijekom u borbi protiv hormonskih poremećaja. Dokazano je da je liječenje bijelim lukom veoma efektno.
4. Umjesto da trošite pare na viagru i ostale lijekove za impotenciju koji veoma loše mogu uticati na vaše zdravlje pokušajte vaše stanje izliječiti bijelim lukom, koji važi za veoma snažan afrodizijak.
5. Kardivaskuarne bolesti mogu se spriječiti ili smanjiti konzumacijom bijelog luka. Loš holesterol ne voli bijeli luk, a smatra se da se čak i nakupljanje naslaga u venama može takođe smanjiti uz pomoć ove čudotvorne biljčice.
Gljivične i vaginalne infekcije još jedno su stanje koje bijeli luk liječi bez problema. Naime, beli luk otpušta alicin, komponentu koja važi za prirodni antibiotik. Vjeruje se čak da su vojnici u Prvom svjetskom ratu koristili zgnječeni bijeli luk da bi njime liječili inficirane rane.
Bijeli luk je odličan izvor vitamina C i B6 koji su nam neophodni da bi imunitet održali jakim, a raspoloženje na visokom nivou. Odlična je preventiva za mnoga kancerogena oboljenja, a poznato je da reguliše krvni pritisak i nivo insulina u krvi.
Od bijelog luka mogu se napraviti sjajna jela, a mi vam danas donosimo jedan veoma jednostavan
Zapečeni beli luk sa timijanom
Zapečeni beli luk sa timijanom
Prerežite cijele glavice bijelog luka po sredini, stavite ih na pleh za pečenje tako da je prerezana strana okrenuta prema gore. Prelijte glavice sa dobrim maslinovim uljem, ne štedite. Začinite sa svežim listovima timijana, morskom solju i biberom. Sve pokrijte folijom i pecite u rerni na 180C oko pola sata. Nakon toga maknite foliju i pecite još desetak minuta da bijeli luk dobije lijepu boju.
Ovako pečen bijeli luk koristite kao namaz za tost hleb, jednostavno prstima istiskajte mekane i ljepljive čenove bijelog luka, dodajte malo sira i dobićete savršeno predjelo.
Ovako ispečen bijeli luk možete spremiti i kao zimnicu, jednostavno čenove istisnite, izgnječite, stavite u teglicu i prelijte sa maslinovim uljem. Koristite za razne soseve i dodatak jelima.
(lpm)