Istraživanje je zasnovano na analizi navika u ishrani više od 187.000 ljudi u SAD. Stručnjaci iz Britanije, SAD i Singapura iskoristili su podatke tri odvojene studije koje su proveli medicinski profesionalci u Americi o vezi između voća i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
Dijabetes je neizlječivo stanje u kojem tijelo ne može da kontroliše nivo šećera u krvi zbog problema sa hormonom insulinom.
U slučaju tipa 2, ćelije pankreasa ne proizvode dovoljno insulina ili tjelesne ćelije ne reaguju pravilno na insulin.
Tokom studije, stručnjaci su svake četiri godine anketirali učesnike i pitali ih koliko često konzumiraju određene vrste voća i u kojim količinama.
Analiza je pokazala da konzumiranje borovnica, grožđa, jabuka i suvog grožđa tri puta sedmično značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Svo voće ima pozitivan efekat, ali se ove vrste ističu.
Naučnici smatraju da je to zato što u voću ima mnogo antocijanina, za koje je u eksperimetima na miševima utvrđeno da povećavaju potrošnju glukoze.
Procesom pravljenja voćnog soka antocijanini se gube, pa ostaje samo tečnost koja se lakše apsorbuje, navode stručnjaci.
(srna)