nedjelja, 21. veljače 2016.

Pozitivan efekat – Borovnice smanjuju rizik od dijebetesa tipa 2

Konzumiranje više voća, a naročito borovnica, jabuka i grožđa, povezano je sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, navodi se u studiji u "Britanskom medicinskom žurnalu". Borovnice smanjuju ovaj rizik za 26 posto, ostalo voće za dva posto, ako se konzumira tri puta sedmično. Stručnjaci su utvrdili da voćni sokovi nemaju ovakav blagotvoran efekat.


Istraživanje je zasnovano na analizi navika u ishrani više od 187.000 ljudi u SAD. Stručnjaci iz Britanije, SAD i Singapura iskoristili su podatke tri odvojene studije koje su proveli medicinski profesionalci u Americi o vezi između voća i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
Dijabetes je neizlječivo stanje u kojem tijelo ne može da kontroliše nivo šećera u krvi zbog problema sa hormonom insulinom.
U slučaju tipa 2, ćelije pankreasa ne proizvode dovoljno insulina ili tjelesne ćelije ne reaguju pravilno na insulin.
Tokom studije, stručnjaci su svake četiri godine anketirali učesnike i pitali ih koliko često konzumiraju određene vrste voća i u kojim količinama.
Analiza je pokazala da konzumiranje borovnica, grožđa, jabuka i suvog grožđa tri puta sedmično značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Svo voće ima pozitivan efekat, ali se ove vrste ističu.
Naučnici smatraju da je to zato što u voću ima mnogo antocijanina, za koje je u eksperimetima na miševima utvrđeno da povećavaju potrošnju glukoze.
Procesom pravljenja voćnog soka antocijanini se gube, pa ostaje samo tečnost koja se lakše apsorbuje, navode stručnjaci.
(srna)