Visok nivo triglicerida može povećati rizik za razvoj mnogih kardiovaskularnih bolesti, posebno kod osoba sa dijebetesom tipa 2 i kod osoba sa visokim nivoem lošeg holesterola.
Najbolji način da snizite visok nivo triglicerida je da se zdravo hranite i da ste što više fizički aktivni.
Šta su trigliceridi?
Trigliceridi predstavljaju vrstu masti (lipida) u organizmu i imaju veoma važnu ulogu. Kada osoba unosi hranu, organizam kalorije koje ne iskoristi pretvara u masti (trigliceride) i skladišti ih. Kasnije, između obroka, organizam oslobađa trigliceride kako bi se telo snabdelo potrebnom energijom.
Šta uzrokuje visok nivo triglicerida?
Kada se u organizam unosi više kalorija nego što je potrebno, trigliceridi počinju da se nagomilavaju i rezultat toga je visok nivo ovog tipa masti.
Prejedanje i nedostatak fizičke aktivnosti nisu jedini uzročnici visokog nivoa triglicerida. Ono što uglavnom dovodi do takvog stanja jeste loša ishrana (neraznovrsna i brza hrana) i drugi zdravstveni problemi, među kojima su dijabetes tipa 2, hipotireoza, bolesti bubrega, alkoholizam, pušenje.
Nivo triglicerida kod odraslih
-normalan: do 1,70 mmol/l
-povišen rizik: 1,70-2,29 mmol/l
-visok rizik: 2,30 mmol/l i više
Za decu i adolescente važe posebne vrednosti nivoa triglicerida.
PRIRODNI LEKOVI ZA VISOK NIVO TRIGLICERIDA
4 osnovne preporuke:
-smršajte i održavajte normalnu kilažu
-ograničite unos masti i šećera
-vežbajte
-ograničite konzumiranje alkohola i gaziranih pića
Omega-3 masne kiseline
Ukoliko se hranite ribom koja je bogata omega-3 masnim kiselinama možete smanjiti nivo triglicerida. Ribe kao što su skuša, pastrmka, haringa, sardina, tuna i losos sadrže dosta omega-3 masnih kiselina. U nekim slučajevima, količina omege-3, koju unosite putem ishrane, nije dovoljna da snizite trigliceride. U tom slučaju, vaš lekar vam može preporučiti neki od suplemenata omega-3 masnih kiselina.
Više vlakana a manje rafinisanog brašna
Umesto rafinisanog (belog) brašna, u ishranu uključite namirnice bogate vlaknima, a to su voće, povrće i semenke (ovas, lan, integralni pirinač i mekinje). Vlakna smanjuju apsorpciju masti i šećera, što doprinosi smanjenju nivoa triglicerida. Imajte na umu da neko voće sadrži visok nivo šećera, tako da se preporučuje konzumacija u umerenim količinama.
Ograničite unos fruktoze
Prekomerni unos fruktoze u organizam može dovesti do povišenog nivoa triglicerida. Izbegavajte namirnice koje sadrže kukuruzni sirup, jer je on bogat fruktozom.
Fruktoza, koja se nalazi u voću, takođe dovodi do visokog nivoa triglicerida. Suvo voće, npr. suvo grožđe i urme, sadrže visok nivo fruktoze. Breskva, dinja, grejpfrut, jagoda i banana sadrže relativno nizak nivo fruktoze.
Da biste smanjili nivo triglicerida, ne smete unositi više od 50-100g fruktoze dnevno.
Cimet
Cimet se koristi za snižavanje nivoa šećera u krvi, a takođe može umanjiti i nivo triglicerida. U apotekama možete kupiti cimet u kapsulama, a možete i cimet u prahu dodavati u jutarnju kafu, ili u sutlijaš i musli.
Maslinovo ulje
Ulje od masline predstavlja zdrav oblik masti. Upotrebu zejtina i putera, prilikom pripremanja hrane, zamenite ektra devičanskim maslinovim uljem.
Napomena
Ukoliko nakon promena u životnom stilu i ishrani i dalje imate visok nivo triglicerida, vaš lekar će vam verovatno prepisati neku terapiju. Uglavnom se prepisuju sledeći lekovi: fibrati, statini, niacin i omega-3 masne kiseline.
(cajeviza)