ponedjeljak, 29. veljače 2016.

ZAUSTAVITE HIPERTIREOZU (POJAČAN RAD) ŠTITNE ŽLEZDE JEDNOSTAVNO I PRIRODNO (RECEPTI I UPUTSTVO)

Recepti koje predlažemo kao i uvijek bazirani su na prirodnim sastojcima koji vam sigurno neće naškoditi ni na koji način. 
U ovom tekstu nećemo se doticati generalnih medicinski objašnjenja o štitnoj žlijezdi, koje vjerovatno već znate nego isključivo preporukama za liječenje.
Postoje dvije uobičajne dijagnoze sa kojima se većina ljudi suočava a to su hipotiroza i hipertiroza.
Osnovni simptomi su:
Hipotireoza (umanjen rad štitne) : Umor, depresija, osjetljivost na hladnoću, dobijanje kilaže, suva koža, umanjen osjećaj ukusa i mirisa, usporen rad srca, zatvor, slabo pamćenje, otežana koncentracija, neredovne menstruacije, neplodnost, povišen holesterol, gušavost. Prirodne metode liječenja hipotireoze možete pročitatiOVDJE
Hipertireoza (pojačan rad štitne): nervoza i iritibilnost, gubitak težine, ubrzan rad i preskakanje srca, osjećaj valova vrućine, promjene apetita, slabost mišića, skraćene menstruacije, gušavost.
HIPERTIREOZA
Za liječenje hipertireoze generalno postoji manji broj preporuka i lijekova nego kod hipotireoze. Ipak u narodnim predanjima i iskustvu koje se prenosi postoji preporuka i lijek za sve pa i za hipertireozu.

Liječenje kupusom
Potrebno je da svaki dan jedete salatu od svježeg kupusa ili previte sok od kupusa. Na ovaj način usporićete rad i smanjiti lučenje horomona štitnjače. Kupus morate jesti stalno u količinama koje god želite po principu što više to bolje. I kiseli kupus dolazi u obzir. Osim toga potrebno je da što češće preko noći stavljate obloge od listova kupusa na vrat , posebno na mjesto gdje se nalazi štitna žlijezda. Preko listova koje stavite na vrat možete obmotati suhu krpu ili neki zavoj.
Slično dejstvo kupusu ima i drugo povrće iz porodice krstašica kao što su: brokule, karfiol (cvjetača) , kelj, rotkva i repa . Kada vam kupus dosadi ili želite promjeniti možete koristiti i ostale navedeno povrće svježe u što većim količinama. Ipak neka prvi izbor bude kupus koji je svakako najdostupniji i najeftiniji tokom cijele godine. Kupus i ostale biljke iz ove porodice uzrokovoaće smanjenje rada i lučenje hormona štitnjače polako i prirodno. Za efektivno dejstvo na ovaj način potrebno je od nekoliko sedmica do nekoliko mjeseci korištenja kupusa. Budite redovni i uporni  i rezultati neće izostati. Ako vas mrzi jesti salatu onda pravite kaše ili sokove od ovoga povrća i popijte ih svaki dan i to će biti vaš idelan potpuno prirodni lijek. Osim toga kupus će učiniti čuda za vaš želudac i probavu, riješiće vas gastritisa ili čira te ćete dobiti ogromne količine prijeko potrebnog vitamina C.

Čaj i oblozi od Ivanjskog cvijeća
Čaj se pravi standardno sa manjom količinom ivanjskog cvijeća (1 supena kašika) koje se prelije sa šoljom ključale vode. Čaj treba da odstoji 5 minuta i nakon toga se pije. Čaj je potrebno koristiti svakodnevno po mogućnosti barem dva puta na dan ili više. Uz čaj se stavljaju obloge od ivanjskog cvijeća a možete iskoristiti pokvašene ostatke od čaja koje ćete staviti na oblogu i prekriti mjesto štitnjače te zamotati preko suhim zavojem ili krpom. Kao i kod kupusa za osjetne rezultate potrebno je vrijeme i strpljenje te nemojte očekivati pad vrijednosti hormona za samo par dana korištenja. I u ovoj varijanti potrebne su sedmice.

Tinktura gloga
Stavite cvijetove (suhe ili svježe)  crvenog gloga u teglu i prelijte ih 70% alkoholom,. Količina alkohola treba biti tolika da je dovoljno da potpuno potopi cvjetove gloga. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji 14 dana. Teglu mućkajte svaki par dana. Nakon toga procijedite sadržinu tegle i dobro iscjedite ostatke alkohola iz cvijetova da bi pokupili što više korisnih sastojaka i pijte 30 kapi, tri puta dnevno, prije jela razblaženo u pola čaše vode.  Glog koristite svakodnevno dok ne osjetite poboljšanje i nestanak simptoma.
Glog smiruje pojačan rad štitne žlezde i dobar je lijek za hipotireozu a osim toga  snižava krvni pritisak, smiruje rad srca, ublažava aritmije i poboljšava san.
(zdravljebezdoktora)