srijeda, 2. ožujka 2016.

BILJKA SA NEVEROVATNO LEKOVITIM SVOJSTVIMA

Na našim prostorima ova biljka nije toliko poznata!
Japanska jabuka šire je poznat naziv za biljku kaki koja je poreklom iz Azije, au prirodi je se može naći u Japanu, Burmi i Kini. U Evropu je došla oko 15-tog veka, a danas se uzgaja u toplijim predelima širom celoga sveta.
kaki
Japanska jabuka je listopadno drvo sa plodovima od žute do crvene boje koji zreli imaju prijatan i sladak ukus sličan marelici. Plodovi se beru kasno u jesen te danas postoji desetak različitih podvrsta kakija koje se razlikuju oblikom, bojom, ukusom i veličinom ploda.
Sam plod je voće s nižom količinom kalorija, ali velikim udelom ugljenih hidrata važnih za varenje. Od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i fosfor, te je bogat vitaminima C, B, A i E i aminokiselinama kao što su lizin, triptofan, alanin i druge.
Svež plod i njegov sok su izuzetno lekoviti kod probavnih problema kao što su zatvor, upala creva, hemoroidi te razne bolesti želudca kao što su loša probava i gastroenteritis. Osim za probavne smetnje odličan je i kod ublažavanja visokog pritiska, bolesti jetre i žuči, jačanja imuniteta i bolesti nerava zbog svog umirujućeg delovanja. Suvo zreo plod kakija pomaže kod bolesti bronhija i suvog kašlja ako se uzima smleven u prašak.
Plod ove biljke može se iskoristiti u lekovite svrhe i na drugi način osim kao sveži plod ili njegov sok. Oguljen plod japanske jabuke ostavljen na suncu i preko noći poprimiće spolja belu boju i na taj način poprimiti nova lekovita svojstva. Tada može poslužiti u borbi protiv raznih parazita u crevima, za lečenje kašlja i visokih telesnih temperatura te kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja.
Izvor: kucnilekar