Ljudi koji redovno koriste lešnike u ishrani znatno su manje izloženi riziku da obole od raka ili srčanih oboljenja, pokazala je 30-godišnja studija univerziteta Harvard.
Tokom ove studije istraživači su pratili 119.000 muškaraca i žena i ustanovili da su oni koji jedu lešnike svaki dan za 20 odsto manje umirali nego oni koji nikada nisu jeli lešnike.
Rizik od umiranja od srčanih oboljenja opao je za 20 odsto, a rizik od raka za 11 odsto među onima koji su svaki dan jeli lešnike u odnosu prema ljudima koji ih uopšte nisu unosili.
Zdravlju doprinosi i kikiriki, pistaći, kao i bademi, orasi i drugo koštunjavo voće. Dodatna korist od lešnika je to što su ljudi koji ga redovno jedu i mršaviji.
“Postoji opšti utisak da ćete se ugojiti ako jedete više lešnika. Naši rezultati pokazali su suprotno”, rekla je Jing Bao, koja je predvodila istraživanje objavljano u časopisu Nju Ingland džurnal od medisin (New England Journal of Medicine).
(kucnilekar)