ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

POPRAVITE LOŠU PROBAVU OVIM NARODNIM LEKOM

Ovom prilikom podelićemo savet na koji način ćete regulisati vašu probavu uz pomoć narodnih lekova.
Pije se 40 dana po tri puta dnevno, na prazan stomak, u podne i uveče po šoljica čaja od belog sleza s medom (Althaea officinalis L). Uzme se 20 g sleza na pola litre vode, 12 sati drži potopljeno da u istoj vodi proključa, onda se pridodaju još 2 kašike meda i kuva se 5 min. Tim se probava izvanredno popravlja.
Probavu takođe izvrsno popravlja i bosiljak (Ocimum basilicum L). Uzme se jedna boca, napuni se do polovine bosiljkom, lišćem i cvatom, dolije se vinom i ostavi 8 dana. A može se po nuždi već i za dan-dva upotrebiti. Na 2/3 ovog vina doda se 1/3 dobrog ulja i pije 40 dana po 3-4 velike kašike.
Dobro sredstvo je i sledeće: uzme se 75 g isitnjenog korena od velikog kravljaka (Carlina acaulis L) i kao olovka debelog korena od lincure (Gentiana lutea L), 75 g isto usitnjenog na 1 bocu rakije i ostavi 5-8 dana. Iscedi se i doda 1/4 litre meda i dobro razmuti. Od te rakije uzeti dnevno po 1 malu kašiku u vodi.
Protiv tvrde stolice i za dobru probavu
Mesec dana treba stavljati svaku večer u čistu posudu po 15 dag sveže pitome metvice ili 5 dag suve u litru vode i to kuvati u čistom sudu dok se pola ukuva. Tada skinuti s vatre, ohladiti, procediti u čisto staklo, začepiti i otpočeti na prazan stomak piti po 1 malu kafenu šoljicu i dalje svakog sata po 1 malu šoljicu dok ima uvarka.
Pored ovih pripravaka koristite i ovu hranu: ječam, pšenica, pirinač, testenina, makaroni, karfiol, kelj. Meso pileće, jagnjeće i teleće. Sve dobro skuvano, ne puno slano. Mleko kuvano i pravi maslac. Dvopek,  pogače i grambrot (hleb od prekrupe).
(kucnilekar)