četvrtak, 3. ožujka 2016.

PSORIJATIČNI ARTRITIS I PRIRODNI NAČINI LEČENJA

Lekovi nisu jedini način da ublažite simptome psorijatičnog artritisa. Postoje mnogi prirodni načini koji vam mogu pomoći da se osjećate bolje ublažavajući simptome psorijatičnog artitisa.
Redovna vežba
Najbolji način da ublažite simptome psorijatičnog artritisa je da se više krećete. Vežbe, kao što su hodanje, joga, tai chi ili plivanje, mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.
Radite vežbe koje jačaju mišiće koji podržavaju vaše zglobove. Posavetujte se s  fizioterapeutom oko plana i programa vežbanja koji će vam najbolje odgovarati. Joga i tai chi su odlični za ne koji pate od psorijatičnog artritisa jer mogu ublažiti simptome, a neće stavljati dodatan pritisak na zglobove.
Profesionalna masaža
Masaža pomaže u opuštanju mišića, ublažavanju bola i ukočenosti. Profesionalna masaža je jedan od najboljih načina da ublažite simptome psorijatičnog artritisa.
Akupunktura i akupresura takođe mogu pomoći u ublažavanju boli. Kod akupunkture se pomoću tankih igala stimulišu kritične tačke u tijelu i ublažava se bol.
Biljni dodaci
Bilje i dodaci za ublažavanje psorijatičnog artritisa su aloe vera, jabukovo sirće, zob, kapsaicin iz ljutih papričica, ulje čajevca i kurkuma. Ovi dodaci mogu ublažiti bolove i upalu u zglobovima.
Usvojite zdrave prehrambene navike
Zdrave prehrambene navike će vam pomoći u održavanju zdrave telesne težine. Zdrava telesna težina vam može pomoći kod ublažavanja upale, bolova u zglobovima i hroničnog umora. Psorijatični artritis može povećati rizik od nastanka srčanih bolesti, što je dodatni razlog da usvojite zdrave prehrambene navike.
Mnogi su, nakon uvođenja zdravih prehrambenih navika, osetili ublažavanje simptoma psorijatičnog artritisa. Neki stručnjaci savetuju da ne konzumirate gluten ili mlečne proizvode, ali ne postoji univerzalno pravilo za sve.
Smanjite nivo stresa
Stres može pogoršati simptome bilo koje bolesti, uključujući i psorijatični artritis. Vrlo lako se možete naći u začaranom krugu u kom sama bolest uzrokuje povišenje nivoa stresa, a stres pogoršava simptome bolesti.
Meditacija vam može pomoći da se opustite, a aromaterapija se pokazala izrazito učinkovitom u podsticanju dobrog raspoloženja.
Izvor: kucnilekar