Bademovo mleko je jedno od najboljih mleka koje možete koristiti, posebno ako ne trpite laktozu. Ono ne sadrži zasićene masti i holesterol , ali sadrži omega – 3 masne kiseline, tako da je vrlo dobro za vaše srce.
Bademovo mleko je bogato proteinima, jedna čaša ili 250ml bademovog mleka sadrži oko jedan gram proteina. Takođe, ista količina bademovog mleka sadrži oko jedan gram dijetalnih vlakana.
Bademovo mleko ima vrlo malo kalorija, sadrži oko 50 kalorija na 250ml (bez ikakvih dodataka), veoma malo ugljenih hidrata, otprilike 2 grama na 250ml. Bademovo mleko sadrži oko tri grama masti na istu količinu.
Bademi su bogati vitaminima i mineralima pa bademovo mleko ne mora dodatno da se vitaminizira. Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezijum, kalijum, cink, gvožđe, vlakna, fosfor i kalcijum. Flavonoidi u bademovom mleku pomažu u prevenciji od raka i usporavaju znakove starenja. Visoki nivo antioksidansa vitamina E koji se nalazi u bademovom mleku čini ga veoma dobrim za korišćenje u prevenciji od raka.
Zbog toga što bademovo mleko ima malo kalorija i masti, a veoma je bogato mnogim esencijalnim vitaminima i mineralima, super je i za one koji žele da smršaju na zdrav način.
Lako možete sami napraviti.
Domaće bademovo mleko
Sastojci:
220 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)
940 ml vode
½ kašičice ekstrakta vanile
Med ili smeđi šećer po želji
940 ml vode
½ kašičice ekstrakta vanile
Med ili smeđi šećer po želji
Priprema:
1. U vodu stavite bademe da prenoće. Najbolje je da u vodi odstoje između 8 i 12 sati. Ovo potapanje nije obavezno, ali će omekšati bademe i olakšati pripremu bademovog mleka. Zatim procedite bademe.
2. Sameljite bademe u blenderu 940 ml vode, dodajte ekstrakt vanile i nastavite sa blendiranjem dok smesa ne postane homogena.
3. Ukoliko želite da zasladite bademovo mleko, možete dodati med, smeđi šećer ili neki drugi zdravi zaslađivač.
(Stvar ukusa)