Da li je organsko meso zdravije od običnog? Hoćemo li se razboleti ako pijemo obično mleko, a ne organsko? Ovim i sličnim pitanjima bave se mnoga istraživanja, ali još uvek nema jednostavnog odgovora iako mnoge činjenice idu u prilog tome da je organska hrana bolji izbor. Naravno, ako možete da je priuštite.
Poslednjih godina često se može čuti kako su namirnice organskog porekla puno zdravije od “običnih”, odnosno onih koje možemo pronaći u redovnoj prodaji u supermarketima. Naravno, organske namirnice su i skuplje pa je logično da se većina zapita da li zaista vredi izdvajati više novca za takve proizvode. To se zapitao i ugledni Washington Post koji je uporedio kvalitet nekoliko organskih i konvencionalnih namirnica.
Mleko
U poređenju sa običnim mlekom, organsko mleko ima veće količine MK omega-3 koje štite zdravlje srca. Međutim, nije reč o značajno velikim količinama. Ali oni koji svakodnevno piju mleko, a posebno ako to čine u većim količinama, svakako bi trebalo da se odluče za organsko mleko jer je u tom slučaju to zaista zdraviji izbor. A nekad jeftinija konvencionalna mleka mogu da sadrže i antibiotike i hormone, ali količine nisu tolike da bi bile opasne za ljudsko zdravlje. Stručnjaci daju prednost organskom mleku pa ako želite dugo biti zdravi, znate šta vam je činiti.
Meso
Situacija s mesom vrlo je slična. Baš kao i mleku, stručnjaci daju i blagu prednost organskom mesu. Meso životinja koje se hrane prirodnom hranom ima više vitamina i minerala i veću količinu omega-3. I opet, nije reč o značajno velikim količinama. Međutim, mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju meso pa je onda i te manje količine potrebno ozbiljno uzeti u obzir. Pritom, konvencionalno meso može da sadrži antibiotike, hormone, ali i neke druge aditive koji imaju zadatak da održavaju meso što duže svežim.
Jaja
Jaja su omiljena namirnica velikom broju ljudi. Nekada je samo bilo važno da su sveža, a danas je situacija komplikovanija. Naime, istraživanja pokazuju da organski proizvedena jaja imaju bogatije nutritivne vrednosti od konvencionalnih jaja. Drugim rečima, povoljnije deluju na ljudsko zdravlje. Zanimljivo je i da su izgledom drugačija. Organski proizvedena jaja imaju puno jače izraženu žutu boju žumanca i nešto intenzivniji miris, ali i ukus. Savremeni čovek toliko se navikao na konvencionalna jaja da mu sve ove karakteristike organskih jaja deluju pomalo čudnovato, ali baš te intenzivnije karakteristike znak su boljeg kvaliteta.
Iako ima istraživanja u kojima se navodi kako nema velikih razlika između konvencionalnih i organskih namirnica, svi oni koji se brinu o svom zdravlju daće prednost organski uzgojenim namirnicama, posebno kada je reč o onima koje se redovno nalaze na jelovniku većine ljudi. Možda su količine zdravijih materija malene, ali ako se u obzir uzme vremenski okvir korišćenja određenih namirnica, te količine nisu više tako zanemarive.
Mleko
U poređenju sa običnim mlekom, organsko mleko ima veće količine MK omega-3 koje štite zdravlje srca. Međutim, nije reč o značajno velikim količinama. Ali oni koji svakodnevno piju mleko, a posebno ako to čine u većim količinama, svakako bi trebalo da se odluče za organsko mleko jer je u tom slučaju to zaista zdraviji izbor. A nekad jeftinija konvencionalna mleka mogu da sadrže i antibiotike i hormone, ali količine nisu tolike da bi bile opasne za ljudsko zdravlje. Stručnjaci daju prednost organskom mleku pa ako želite dugo biti zdravi, znate šta vam je činiti.
Meso
Situacija s mesom vrlo je slična. Baš kao i mleku, stručnjaci daju i blagu prednost organskom mesu. Meso životinja koje se hrane prirodnom hranom ima više vitamina i minerala i veću količinu omega-3. I opet, nije reč o značajno velikim količinama. Međutim, mnogi ljudi svakodnevno konzumiraju meso pa je onda i te manje količine potrebno ozbiljno uzeti u obzir. Pritom, konvencionalno meso može da sadrži antibiotike, hormone, ali i neke druge aditive koji imaju zadatak da održavaju meso što duže svežim.
Jaja
Jaja su omiljena namirnica velikom broju ljudi. Nekada je samo bilo važno da su sveža, a danas je situacija komplikovanija. Naime, istraživanja pokazuju da organski proizvedena jaja imaju bogatije nutritivne vrednosti od konvencionalnih jaja. Drugim rečima, povoljnije deluju na ljudsko zdravlje. Zanimljivo je i da su izgledom drugačija. Organski proizvedena jaja imaju puno jače izraženu žutu boju žumanca i nešto intenzivniji miris, ali i ukus. Savremeni čovek toliko se navikao na konvencionalna jaja da mu sve ove karakteristike organskih jaja deluju pomalo čudnovato, ali baš te intenzivnije karakteristike znak su boljeg kvaliteta.
Iako ima istraživanja u kojima se navodi kako nema velikih razlika između konvencionalnih i organskih namirnica, svi oni koji se brinu o svom zdravlju daće prednost organski uzgojenim namirnicama, posebno kada je reč o onima koje se redovno nalaze na jelovniku većine ljudi. Možda su količine zdravijih materija malene, ali ako se u obzir uzme vremenski okvir korišćenja određenih namirnica, te količine nisu više tako zanemarive.
Izvor:B92