ponedjeljak, 25. travnja 2016.

HRANA KOJA POBOLJŠAVA FUNKCIJE MOZGA

Određene vrste hrane su poznate po tome što poboljšavaju pamćenje i funkcije mozga. Eksperti su izdvojili pet vrsta hrane koju biste trebali konzumirati redovno.
Masna riba
Mnogi ljudi danas imaju poteškoće da se sete svih poslova koje bi trebalo da obave tokom dana. Kako biste poboljšali svoje pamćenje, jedite masnu ribu. Eksperti tvrda da su omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi poput sardine, lososa i skuše, odlične za celokupno zdravlje organizma, a posebno mozga. Masnu ribu je potrebno jesti najmanje dva puta nedeljno kako bi se spriječio gubitak pamćenja.
Lisnato povrće
Iako mnogi ne vole povrće, činjenica je da ono pozitivno utiče na mozak. Spanać i brokuli su bogati antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena i zdravi su za organizam. Sadrže i folat, koji omogućava bolje i brže pamćenje.
Jaja
Jaja su bogata mineralima i vitaminima, a posebno su korisna za mozak. Bogata su i gvožđem, jodom i vitaminom B12, tako da trebaju biti deo redovne ishrane. Jod je poznat po tome što poboljšava sposobnosti rešavanja problema.
Zeleni čaj
Mozak se sastoji od 80 odsto vode, a to znači da mora biti adekvatno hidratizovan, kako bi dobro funkcionisao. Veoma je važno dnevno popiti osam čaša vode, a može se dodati i šolja zelenog čaja. Eksperti kažu da zeleni čaj povećava mentalnu budnost i poboljšava pamćenje, dok antioksidansi u njemu smanjuju rizik od demencije.
Čokolada
Čokolada je bogata flavonoidom, a umereno konzumiranje poboljšava kognitivne veštine. Flavonoid pokreće formiranje novih neurona u mozgu, tako da mozak može formirati nova sećanja. Čokolada takođe poboljšava i protok krvi do mozga.
Izvor: vestinet