Vreme je Vaskršnjeg posta i na mnogim trpezama neizbežan su gost poslastice od pasulja. Bilo da ga više volite kuvanog, na salatu, kao prebranac ili tavče, trebalo bi da znate da je on fantastičan za vašu krvnu sliku.
Verovali ili ne, dobri stari pasulj u posnoj varijanti snižava loš holesterol! Svakodnevna konzumacija kuvanog pasulja povezana je s nižom koncentracijom takozvanog lošeg (LDL) holesterola u krvi.
Kanadski naučnici iz Sent Majkls bolnice u Torontu su, na osnovu praćenja 1.037 ispitanika, izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi. Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosečnom trajanju od šest sedmica.
Stručni časopis “Canadian Medical Association Journal” dodaje da je većina ispitanika bila srednje životne starosti, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca.
Istraživači objašnjavaju da veći udeo pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom. Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.
Izvor: Telegraf.rs