Iako je u našoj ishrani najzastupljenije suncokretovo ulje, i tek s vremena na vreme maslinovo, trebalo bi da se upoznate i sa blagotvornim dejstvima ulja drugih, malo egzotičnijih biljaka.
Susamovo ulje i njegova specifična aroma su nam karta za putovanje u egzotične krajeve. Ima kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, dosta omega 6 i omega 9 kiselina. Dobro je za zube i za kosti; koži daje zdrav izgled.
Koristi obolelima od šećerne bolesti, sprečava upalu desni, pojavu zubnih naslaga, pomaže kod depresije. Preporučuje se za prženje do 170C, a daje poseban ukus marinadama.
Palmino ulje ima vitamina A i E. Njegova tačka dimljenja je visoka, što ga preporučuje za visoke temperature. Nije mu potrebna hidrogenizacija da bi ostalo stabilno, pa nema ni pretećih transmasnih kiselina.
Kokosovo ulje je bogato zdravim zasićenim masnim kiselinama i antioksidansima. Normalizuje telesne masnoće, štiti jetru, jača imunitet, štiti srce i krvne sudove; ima protivupalna svojstva; pomaže u apsorpciji vitamina i minerala. Zbog visoke tačke dimljenja, može da se koristi na visokim temperaturama, a može da se koristi i kao hladno (vrlo simpatično kao namaz na hlebu).
Ulje kikirikija ima omega 6 kiseline i preporučuje se za prženje na temperaturama do 100C.
Kukuruzno ulje koristite ako vam druga ulja nisu dostupna. Ono ima omega 6 kiseline. Upotrebljava se na visokim temperaturama, do 200C.
Laneno ulje treba koristiti samo hladno. Ono nije stabilno na višim temperaturama, jer tada njegove korisne omega 3 masne kiseline prelaze u štetne materije; ima manje omega 6 kiselina. Kvalitetno ulje ima diskretan miris i blago orašast ukus. Osetljivo je na svetlost i temperature i sklono oksidaciji. Zato se čuva u tamnoj flaši, u frižideru, do 3 nedelje posle otvaranja.
Spisak dobrobiti od ovog ulja je dugačak: utiče na ćelije raka, mozak, aterosklerozu, srčane tegobe (infarkt, aritmije), hipertrofiju prostate, upalu mokraćne bešike, nastanak žučnih kamenaca, probavu, artritis, metabolizam masnoća, kožne bolesti, simptome menopauze, imunitet i slobodne radikale.
Uzimaju se jedna do tri kašike na dan; potreban je oprez ako se istovremeno uzimaju lekovi protiv zgrušavanja krvi.
Ulje semenki bundeve je vrlo hranljivo ulje. Sadrži esencijalne masne kiseline, antioksidanse, vitamine i sterole. Deluje blagotvorno kod uvećane prostate, poboljšava kvalitet spermatozoida; deluje kao diuretik, preporučuje se kod dijabetičke nefropatije.
Koristi se samo hladno, kao preliv za salate; odlično začini supe i šejkove. Koristi se za teranje glista i crevnih parazita.
Ako ste u prilici da dođete do njih, znajte da će vašem organizmu goditi i ulje lešnika, avokada, makadamije (australijskog oraha), šafranike…
(Vijesti, B92)