četvrtak, 14. travnja 2016.

SAVETI KAKO SAČUVATI LEĐA

Bol u leđima je tegoba s kojom se suočava velik broj populacije i to zbog nepravilnog načina života. Dugotrajno sedenje ispred kompjutera tokom nedelje, ali i vikendom te nepravilno držanje samo su deo svega onoga što može doprineti neprijatnoj boli u leđima.
Naučite kako sačuvati leđa uz nekoliko korisnih saveta, a koji će vam pomoći da izbegnete neprijatan osećaj zbog kojeg ponekad jednostavno ne možete funkcionisati. Najbolje ćete ih sačuvati ako znate šta im sve može naškoditi.
Sedenje ispred kompjutera nije jedini način kako možete zaraditi neprijatan bol u leđima. Da li ste pomislili možda na dušek na kom spavate? Kada ste ga zadnji put promenili? Vek trajanja je najviše 10 godina i ako ga još niste zamenili, moguće je da više ne pruža potrebnu podršku za vaša leđa.
Volite li nositi cipele na petu ili ravne cipele? Bez obzira na odgovor važno je da imate visinu koja neće naškoditi vašim leđima. Koliko nisu dobre cipele sa visokim petama, tako nisu dobre ni cipele koje uopšte nemaju petu. Idealnom visinom za petu se smatra ona koja ide do 4 cm.
Na  bol u leđima može uticati puno toga, a velika torba je među njima. Ovo se najviše odnosi na žene koje vole da nose velike torbe, jer u njih moraju stavit sve što bi im moglo zatrebati dok nisu kod kuće.
Upravo su te velike torbe opterećenje za leđa, bol koje se kasnije teško rešiti. Ako volite nositi velike torbe pazite da ih ne natrpate s puno predmeta, jer one ne bi smele težiti više od 10% vaše težine.
Vežbanje je važno za svakodnevni život bez tegoba i ozbiljnijih bolesti, zato pokušajte tokom nedelje raditi vežbe za stomak i leđa. Izbegavajte stresne situacije ili se barem naučite nositi sa njima kako bi ih što brže ublažili. Uklonite stres i osećajte se bolje.
Gojaznost je još jedan faktor koji može doprineti boli pa pripazite na kilažu i hranite se zdravo. Izbegnite probleme s leđima i osećajte se kao da biste mogli osvojiti svet.
(kucnilekar)