utorak, 22. studenoga 2016.

MAGNEZIJUM JE DOBAR ZA NERVE

Magnezijum ima smirujući uticaj na nerve, pa se često koristi za podsticanje dobrog sna. Takođe se može koristiti za smirivanje iritiranih i previše podraženih nerava. To je posebno korisno kod epileptičkih napada, kolvulzija kod trudnica i “drhtavice” kod alkoholičara.
Vrednosti magnezijuma općenito su niske kod alkoholičara, što doprinosi ili izaziva mnoge od njihovih zdravstvenih problema. Ako su vrednosti magnezijuma niske, nervi gube kontrolu nad mišićnom aktivnosti, disanjem i mentalnim procesima. Nervni umor, tikovi i trzanje, tremor, razdražljivost, preosetljivost, grčevi u mišićima, nemir, teskoba, konfuzija, dezorijentacija i nepravilan rad srca reaguju na povećan unos magnezijuma. Česta pojava kod nedostatka magnezijuma je oštra reakcija mišića na neočekivanu buku. Na tržištu postoje “pilule za pamćenje” koje se sastoje pretežno od magnezijuma.
Kod nedostatka magnezijuma san je nemiran, napet i isprekidan čestim buđenjima.
Mnogi simptomi Parkinsonove bolesti mogu se prevladati visokim dozama magnezijuma, drhtavica se može prevenirati, a ukočenost ublažiti. Kod preeklampsije, trudnice mogu dobiti konvulzije, mučninu, vrtoglavicu i glavobolje, u bolnicama ta stanja se tretiraju infuzijama magnezijuma. Zbog njegovog snažnog opuštajućeg učinka magnezijum nije samo dobar za san, nego je od koristi i kod lečenja glavobolja i migrena.
Za epilepsiju su tipične abnormalno niske vrednosti magnezijuma u krvi, spinalnoj tečnosti i mozgu, što uzrokuje preveliku razdražljivost u nekim regijama mozga. Mnogo je izveštaja o slučajevima epilepsije kod kojih se ona znatno poboljšala ili potpuno povukla kod uzimanja dodatnog magnezijuma. U eksperimentu sa 30 epileptičara, 450 mg dodatnog magnezijuma dnevno uspešno je kontrolisalo njihove napade. U drugom eksperimentu  utvrđeno je  što je vrednost magnezijuma u krvi bila niža, epilepsija je bila teža. Magnezijum najbolje deluje u kombinaciji s vitaminom B6 i cinkom. U dovoljnim koncentracijama, magnezijum inhibira konvulzije ograničujući ili usporavajući širenje električnih podražaja iz izolirane skupine moždanih ćelija na ostatak mozga. Čak se i početno pražnjenje nervnih ćelija koje pokreće epileptički napad magnezijom može suzbiti.
Izvor: kucnilekar