utorak, 22. studenoga 2016.

SVRAB U UŠIMA

Leti se uši često kvase .Kupanje u bazenima ,rekama, jezerima,morima ,tokom toplih letnjih dana,se često završi neprijatnim osećajem svraba u ušima.
Tada se uši obično čiste higijenskim štapićima omotanim vatom. Kada se to radi često I intenzivno oštećuje se osetljiva koža ušnih kanala I svrab postaje još intenzivniji.
Nekada je uzrok svraba u ušima ekcem koji može biti suv, kada se koža sam operuta, I vlažan,kada se stvara sekret koji je neprijatnog mirisa.Ekcem je alergijske prirode ali može da se komplikuje bakterijskom infekcijom . Pojavu ekcema spoljana ušnim školjkama,ne retko, izaziva nošenjene kvalitetnih naušnica koje u sebi sadrže nikl koji je vrlo jak alergen.
Uzrok svraba može biti I nagomilana masnoća u ušnim kanalima. U tom slučaju otoskopski pregled I ispiranje ušiju rešavaju problem.
Kada unutrašnjost ušiju samo svrbi bez nekog vidljivog uzroka možes e pokušati sa ispiranjem mlakim rastvorom vode I sirćeta.Ispiranje se vrši više puta dnevno špricem bez igle ili cedjenjem u uši gužvice vate natopljenemlakim rastvorom jednakih delova sirćeta I vode.Ovim postupkom se koži ušiju vraća kiselost koja je potrebna za prestanak iritacije. Perutanje I svrab tada prestaju.
Posle prestanka perutanja dobro je još par nedelja mastiti ušne kanale bademovim uljem.
Lošu naviku trljanja ušiju higijenskim štapićima treba izbegavati.Kada je neophodno da se lekovi unose u uši to treba činiti nežno, jednim pokretom štapića I bezt rljanja .
Autor teksta je Mrsci Nina Mihajlović, neuropsihomedika