ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

UBLAŽITE SIMPTOME ARTRITISA POMOĆU OVIH ULJA

Neke vrste ulja mogu pomoći kod ublažavanja simptome osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Artritis je posledica upalnih procesa. Uzimanje ulja koja sadrže zdrave masne kiseline pomaže u smanjenju upalnih procesa i ublažava bolove.
Riblje ulje
U ribljem ulju pronalazimo dve vrste masnih kiselina – eikozapentaenska kiselina i dokozaheksaenska kiselina. One su odlične za osobe koje pate od reumatoidnog artritisa. Riblje ulje je odličan dodatak ishrani za ublažavanje bolova i upale u zglobovima.
Ulje od oraha
Hladno ceđeno ulje oraha je odlično za smanjenje upale u telu i poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema. Ulje od oraha sadrži više omega 3 masnih kiselina od devičanskog maslinovog ulja. Ulje od oraha je odličan izvor alfa linolenske masne kiseline.
Ovo ulje ne biste trebali zagrevati. Koristite ga kao začin za testeninu ili kuvano povrće. Takođe ga možete koristiti kao začin za salate, supe i variva.
Devičansko maslinovo ulje
Devičansko maslinovo ulje je odličan izvor antiinflamatorni fenola i antioksidanata koji imaju odlično delovanje na zdravlje srca.
Devičansko maslinovo ulje sadrži manje zasićenih masti od većine vrsta ulja. Zasićene masti mogu pogoršati simptome artritisa. Ovo ulje nemojte termički obrađivati. Najbolje ga je koristiti za pripremu salati.
Ulje od avokada
Ulje od avokada je odličan izvor mononezasićenih masnih kiselina i smanjuje nivo C reaktivnog proteina koji je pokazatelj prisutnosti hronične upale u telu. Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od reumatoidnog artritisa, u telu imaju visok nivo C reaktivnog proteina. Ulje od avokada, kao i maslinovo ulje, sadrži vitamin E koji ima moćna antioksidacijska svojstva.
Odlično je kao namaz za hleb ili za umakanje povrća, a takođe se može koristiti i kao začin za salate.
Kanola ulje
Kanola je po svom sastavu zdrava gotovo kao i devičansko maslinovo ulje. Sadrži nizak procenat zasićenih masti koje mogu uzrokovati pogoršanje simptoma artritisa jer povećavaju nivo hronične upale. Sve osobe koje pate od artritisa trebaju smanjiti unos zasićenih masti, naročito ako uz to imaju i povišen rizik od nastanka srčanih bolesti.
Kanola ulje takođe ima visok stepen sagorevanja i neutralnog je ukusa. Upravo zbog toga je odlično za bilo kakvu termičku obradu namirnica, uključujući i prženje.
Ulje od pirinčanih mekinja
Ovo ulje je takođe fantastično za osobe koje pate od artritisa. Ulje od pirinčanih mekinja ima dva spoja koja ga čine posebnim – arivanol i tokotrienolima. Arivanol blokira apsorpciju holesterola, a tokotrienolima se u telu pretvara u vitamin E koji ima moćna antioksidacijska svojstva.
Iako udeo zasićenih masti u ovom ulju nije toliko nizak kao u kanola ulju ili devičanskom maslinovom ulju, ulje od pirinčanih mekinja ima visok stepen sagorevanja pa je bolji izbor za pripremu namirnica na visokim temperaturama.
Izvor: kucnilekar