Osobe koje piju između dvije i sedam malih čaša vina tjedno, u prosjeku imaju 32 posto niži rizik od razvoja depresije, otkrili su stručnjaci.
Iako je pretjerano konzumiranje alkohola povezano s mentalnim problemima te fizičkim tegobama, neke su studije već ranije otkrile kako umjeren unos alkohola može biti zdrav.
Tako su istraživanja pokazala kako redovit i umjeren unos alkohola može sniziti rizik od koronarne bolesti srca, a stručnjaci vjeruju kako je učinak alkohola sličan i kada je depresija u pitanju, jer ova dva stanja imaju neke slične mehanizme.
Naime, resveratol, jedan od sastojaka vina, povezan je s dobrobitima za fizičko zdravlje, a smatra se kako ima zaštitni učinak i na neke dijelove mozga.
U spomenutoj studiji, stručnjaci španjolskog sveučilišta Navarra proučavali su zdravlje više od 5,500 osoba starih između 55 i 80 godina, koji su umjereno konzumirali alkohol, i to najčešće – vino.
Tijekom sedam godina trajanja studije, fokus stručnjaka bio je na konzumaciji alkohola, mentalnom zdravlju i stilu života, uz stalne medicinske kontrole ispitanika, intervjue i upitnike. Rezultati, objavljeni u časopisu BMC Medicine, su pokazali kako je umjeren dnevni unos alkohola povezan s nižim rizikom od depresije.
(ordinacija.hr)