nedjelja, 21. veljače 2016.

Šljive imaju najviše antioksidanta – Saznajte trikove kako ih kupovati i iskoristiti za zdravlje!

Nutricionisti tvrde da se na vrhu liste od 24 vrste voća, sa najjačim antioksidansnim delovanjem, nalazi baš šljiva. Suha šljiva u odnosu na drugo suho voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć. U sastavu suhih šljiva nalazi se koncentrovan sorbitol i vlakna, koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na svježe šljive.


Ali zato i svježe i suhe šljive predstavljaju pravu malu riznicu kalijuma, vlakana, vitamina, a u tragovima se može naći magnezij i željezo. U bilo kojem obliku ova voćka je izuzetno bogata jedinstvenim fitonutrijentima, kao i neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Ove supstance pripadaju porodici fenola, čija je antioksidansna uloga potvrđena u različitim naučnim istraživanjima.
U sto grama šljiva ima čak 87 grama vode i jedanaest grama ugljenih hidrata. Od vitamina ima najviše C i E, betakarotena i folne kiseline. Kada je reč o mineralima, bogata je sa kalijumom, fosforom, magnezijumom, natrijumom.
ZDRAV DORUČAK
Za doručak može da se napravi voćni jogurt sa šljivama tako što se u običan jogurt dodaju isjeckane i oljuštene šljive i med po želji. A ukoliko sami pečete ražani hljeb, u pripremljenu smjesu treba dodati i do napola ispečene šljive u rerni. Ovako spremljen ražani hljeb je vrlo sladak, ukusan i zdrav.
KUPUJTE ČVRSTE PLODOVE
Pri kupovini šljiva treba voditi računa da su plodovi čvrsti, neoštećeni i da imaju peteljku. Površina treba da bude malo zamagljena, što pokazuje da se sa šljivama dobro postupalo. Imajući na umu da brzo dozrijevaju, u frižideru mogu da se čuvaju najviše tri dana. Treba da su odvojene u papirnatoj kesi, jer dozrijevajući oslobađaju etilen, koji ubrzava zrenje ostalog voća i povrća koje se nalazi u frižideru. Osim toga, izvađene iz frižidera treba izvjesno vreme da odstoje na sobnoj temperaturi, jer im se na taj način vraća maksimum sočnosti i slatkoće.
ZAMRZNUTE DO TRI MESECA
Zamrznute šljive, po pravilu, mogu da se čuvaju u zamrzivaču, najduže tri mjeseca. Prije nego što se stave u zamrzivač treba da se prepolove i da im se izvade koštice. Tako prepolovljene redaju se na tanjir sa kožom nadole, pa onda zamrzavaju. Tek potom, stavljaju se u plastične kese i ponovo vraćaju u zamrzivač.
(blic)

Related Posts:

  • ŠOKANTNO: OTKRIVEN NEVEROVATAN UZROK RAKA PLUĆA! Pored pre svega pušenja, ali i smoga, genetike ili radnog veka provedenog u rudniku, jedan od razloga zašto ljudi u određenim područjima češće obolevaju od raka pluća je, verovali ili ne, vazduh koji dišu! Zapravo, stvar… Read More
  • ČUDO PRIRODE: SEME KOJE PRIRODNO POVEĆAVA GRUDI I SMANJUJE TEŽINU! (RECEPT) San svake žene je da nađe lek koji će učiniti da njene grudi izgledaju veće a struk tanji. Piskavica je upravo ta čudotvorna biljka koja pomaže u obnovi celokupnog organizma. Mada zvuči neverovatno, piskavica može ž… Read More
  • EVO ZAŠTO JE DOBRO JESTI MASLAC OD KIKIRIKIJAObožavate maslac od kikirikija no s obzirom na to da nam se bliži ljeto odlučili ste se pripaziti na svoju liniju pa ste iz prehrane izbacili svoju omiljenu namirnicu? Pogriješili ste, a evo i zašto!Iako je maslac od kikiriki… Read More
  • KAKO DA SE REŠITE STRAHA? Kada strahujemo, obično to činimo strepeći od imaginarnih situacija koje bi mogle da nam se dogode u budućnosti. Vidimo tu potencijalnu situaciju kao bolnu za nas i pružamo otpor, pokušavajući da je unapred izbegnemo. Takore… Read More
  • 8 NAMIRNICA KOJE NE SMETE JESTI PRE SPAVANJA Želučani refluks mnogima stvara velike probleme tijekom dana, a posebno mučan može biti prije spavanja. Donosimo vam listu namirnica koje obavezno morate izbaciti sa svog večernjeg jelovnika jer ćete tako izbjeći ovu neugodn… Read More