nedjelja, 21. veljače 2016.

Zamrzavanje voća – Kako zadržati okus ljeta tokom cijele godine?

Ako se voće ubere ili kupi zrelo i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati od branja ona neće izgubiti nutritivne vrijednosti te ga možete jesti i tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Želite li svoje svježe plodove zadržati za hladnije dane poštujte sljedeća pravila i uživajte u zdravom voću.


Kako pravilno zalediti svježe sezonsko voće?
1. Operite i očistite voće u hladnoj ili mlakoj vodi kao da ćete ga odmah jesti. Oguliti bi se trebale jabuke, kruške, dinja i breskve, a šljive po želji.
2. Iz voća izvadite koštice, iščupajte peteljke te ih narežite na manje komade. Manje plodove poput šumskog voća i grožđa možete ostaviti cijele.
3. Na pladanj ili plitku posudu posložite voće i to samo u jednom sloju, da se ne preklapa ili gnječi. Stavite ga tako u zamrzivač i ostavite da tako odstoji nekoliko sati.
4. Nakon što se voće stvrdnulo pospremite ga u plastične vrećice za domaćinstvo. Sami odredite količinu, a naša preporuka je doza za manji obrok, tako da ga možete odmrznuti po potrebi.
5. Pokušajte čim više istisnuti zrak iz vrećice prije nego što je zatvorite i stavite u zamrzivač, ali pripazite kako meko voće poput jagoda, malina i kupina ne zgnječite.
Iako je zamrznuto voće zdravo nemojte misliti kako je njegova kvaliteta stajanjem u zamrzivaču vječno sačuvana. Naprotiv, baš kao i meso, i zaleđeno voće ima rok trajanja koji ovisi o samom plodu.
Koliko voće može ostati zaleđeno?
Do 12 mjeseci: jabuke, jagode, smokve, šljive i grožđe
Do 10 mjeseci: šumsko voće, limun, buče, bundeve, tikvice
Što još mogu zamrznuti?
Dinja: Ogulite dinju i narežite na kockice, posipajte šećerom te tako zaledite. Nakon odmrzavanja dodajte malo limunovog soka i ruma.
Breskva i nektarina: Malo tvrđe plodove ogulite i narežite na kriške, kratko blanširajte (oko 20 sekundi), posipajte šećerom i zamrznite. Mekane zaledite bez šećera.
Voćna salata: Šumsko voće dobro operite te posipajte šećerom ili zalijte sirupom te zaledite. Kada ga odledite icjedite po voću limunovog soka.
Ako se voće ubere ili kupi zrelo i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati od branja ona neće izgubiti nutritivne vrijednosti te ga možete jesti i tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Želite li svoje svježe plodove zadržati za hladnije dane poštujte sljedeća pravila i uživajte u zdravom voću.
Kako pravilno zalediti svježe sezonsko voće?
1. Operite i očistite voće u hladnoj ili mlakoj vodi kao da ćete ga odmah jesti. Oguliti bi se trebale jabuke, kruške, dinja i breskve, a šljive po želji.
2. Iz voća izvadite koštice, iščupajte peteljke te ih narežite na manje komade. Manje plodove poput šumskog voća i grožđa možete ostaviti cijele.
3. Na pladanj ili plitku posudu posložite voće i to samo u jednom sloju, da se ne preklapa ili gnječi. Stavite ga tako u zamrzivač i ostavite da tako odstoji nekoliko sati.
4. Nakon što se voće stvrdnulo pospremite ga u plastične vrećice za domaćinstvo. Sami odredite količinu, a naša preporuka je doza za manji obrok, tako da ga možete odmrznuti po potrebi.
5. Pokušajte čim više istisnuti zrak iz vrećice prije nego što je zatvorite i stavite u zamrzivač, ali pripazite kako meko voće poput jagoda, malina i kupina ne zgnječite.
Iako je zamrznuto voće zdravo nemojte misliti kako je njegova kvaliteta stajanjem u zamrzivaču vječno sačuvana. Naprotiv, baš kao i meso, i zaleđeno voće ima rok trajanja koji ovisi o samom plodu.
Koliko voće može ostati zaleđeno?
Do 12 mjeseci: jabuke, jagode, smokve, šljive i grožđe
Do 10 mjeseci: šumsko voće, limun, buče, bundeve, tikvice
Što još mogu zamrznuti?
Dinja: Ogulite dinju i narežite na kockice, posipajte šećerom te tako zaledite. Nakon odmrzavanja dodajte malo limunovog soka i ruma.
Breskva i nektarina: Malo tvrđe plodove ogulite i narežite na kriške, kratko blanširajte (oko 20 sekundi), posipajte šećerom i zamrznite. Mekane zaledite bez šećera.
Voćna salata: Šumsko voće dobro operite te posipajte šećerom ili zalijte sirupom te zaledite. Kada ga odledite icjedite po voću limunovog soka.
(zadovoljna.hr)