petak, 25. ožujka 2016.

OVE NAMIRNICE TREBA IZBEGAVATI ZA DORUČAK

Da li ste znali da postoji nekolicina loših obroka za doručak koji vam više štete nego koriste?
Potrudite se da sledeće namirnice izbacite iz svoje jutarnje rutine već sutra: 

1. Slanina - Sadrži velik postotak zasićenih masti i holesterola i često jako procesuirana nitratima od kojih se može javiti i glavobolja. 

2. Peciva sa sirom ili maslacem - Prazni ugljeni hidrati s vrlo malo nutritivnih vrednosti poput vlakana, proteina, celovitih žitarica itd. 

3. Energetske pločice - Što se tiče šećera i kalorija, energetska pločica vam dođe kao da jedete čokoladu za doručak (nadamo se da to nije slučaj!). 

4. Čokoladni namazi - Ne sadrže nutritivne vrednosti. 

5. Sok od pomorandže - Pritom mislimo na gotove, kupovne sokove u tetrapaku koji su puni konzervansa i procesuiranog šećera. 

6. Žitarice - Žitarice bez vlakana i proteina su još jedan izvor praznih kalorija, a zbog dodatka šećera povećavaju vam šećer u krvi i vrlo brzo ćete ponovno osetiti glad. 

7. Krofne - Jedan od najgorih mogućih izbora za doručak: čisti ugljeni hidrati + šećer + duboko prženje = krofna. 

8. Kafa za poneti - Dodaci na "fancy" kafama poput šlaga, čokoladnih preliva i sirupa s uokusom pretvaraju vašu jutarnju kafu u kalorijsku bombu. 

9. Kupljena granola - Granola iz prodavnice je obično puna sakrivenih šećera što je čini lošim odabirom za doručak. 

10. Palačinke - Palačinke od belog brašna, masnoća poput maslaca i šećera povisuju vam šećer u krvi i vrlo brzo osećate glad - što znači da su nikakva opcija za doručak. 

11. Hleb - Isto važi kao i s mafinima ili bilo kakvim drugim poslastičarskim i pekarskim proizvodima, ako ne znate šta je tačno u njima - pokušajte da ih izbegnete. 

12. Mafini - Jako retko ćete pronaći zdrav mafin osim ako ga niste napravili sami. 

13. Vafli - Vafli nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. Ako ih pravite sami koristite celovite žitarice i izbegavajte šećer koji im je inače glavni sastojak.
(b92)