četvrtak, 14. travnja 2016.

ZNATE LI ŠTA PIJETE IZ POPULARNIH „3U1″ KESICA KAFE?

Svi znamo da prekomerno konzumiranje kafe može izazvati simptome psihofizičke zavisnosti i nepoželjne učinke na zdravlje. Mada, obična “turska” kafa ima i niz prednosti. Bogata je mineralima, prvenstveno manganom i magnezijumom, te B3 vitaminom, ima jaka antioksidativna svojstva te doprinosi zdravlju moždanih ćelija, štiti od ateroskleroze i nekoliko vrsta karcinoma.
Za instant napitke to ne možemo tvrditi. Sadržaj zrna kafe u njima je minimalan, a korišćeno zrno lošijeg je kvaliteta jer se većina pozitivnih svojstava gubi tokom termičke obrade.
Pri odabiru kafe treba uzeti u obzir da je glavni sastojak ovih napitaka šećer, koji u kombinaciji s biljnom masti, glukoznim sirupom, aromom i ostalim dodacima daje privlačan ukus. Hidrogenizovana biljna mast može biti izvor štetnih transmasnih kiselina, a polifosfati koji su regulatori kiselosti imaju loš uticaj na zdravlje kostiju.
Kofein, alkaloid koji uzrokuje budnost, nalazi se u većoj koncentraciji u instant, nego u običnoj kafi. Nije preporučljivo da dnevni unos kofeina prelazi 300 miligrama, a šoljica instant kafe ima pribilžno 100 miligrama kofeina.
Instant kafa može uzrokovati i prekomerno izlučivanje kiseline.
Nescafe ima najmanje kafe. Kafe je devet odsto. Uz prirodne regulatore kiselosti, natrijumove soli limunske kiseline, sadrži i fosfate, a česta konzumacija se ne preporučuje. Prirodno sredstvo protiv zgrudnjavanja. Nije naveden udeo šećera.
Anamaria ima kalijumove i kalcijumove fosfate. Smesa karotena je prirodno antioksidativno bojilo. Sadrži mlečne belančevine pa bi alergični ljudi trebali biti oprezni. Ima 40 odsto šećera i samo 12 odsto kafe.
Alergični na mleko i laktozu trebaju je izbegavati zbog mlečnih belančevina i mlečnog šećera. Sadrži polifosfate, hidrogenizovnu biljnu mast i veštačku aromu. U Gloriji je 44 čak odsto šećera i 10 odsto kafe.
Jacobsu je najviše kafe. Najviši udeo kafe, 17 odsto, a najmanje šećera 38 odsto. Uz glukozni sirup, ima i veštačke zaslađivače, aspartam te acesulfam K, koji su decenijama predmet rasprava zbog sumnji u kancerogenost.
Ne piše koliko je šećera. Sadrži samo kalijumove fosfate kao regulatore kiselosti. Ima kvalitetno karotensko bojilo, prirodne emulgatore i sredstvo protiv zgrudnjavanja. Ima samo 14 odsto kafe.
(24sata)

Related Posts:

  • DATULE - VIŠESTRUKE KORISTI Datule poseduju višestruke koristi za naš organizam a evo i zašto… HOLESTEROL I MASNOĆE Datule ne sadrže holesterol te imaju jako malo masnoće što ih čini dobrim izborom za bilo koji plan ishrane. PROTEINI Jako su bog… Read More
  • NAMIRNICE KOJE ČUVAJU VAŠ VID U poslednje vreme sve više odraslih i dece ima problema s vidom, a lekari smatraju da je tako zato što stalno zurimo u kompjuter ili televizor. Kako biste što duže izdržali bez naočara i sočiva ili sprečili da vam dioptr… Read More
  • Kralj povrća – Zdravstvene prednosti soka od kupusaKupus se smatra kraljem povrća. Ovo zeleno lisnato povrće je posebnu pažnju dobilo nakon poznate kupus dijete koju koriste mnoge slavne ličnosti. Osim što nudi zdravstvene prednosti, kupus je također dobar za ljepotu. Kupus j… Read More
  • SEMENKE KAJSIJE LEK ZA RAK Da li su semenke kajsije prirodan izvor supstance koja ubija ćelije raka bez uništavanja zdravlja i udarca po džepu pacijenata? Esencijalni sastojak zove se l e a t r i l ili vitamin B17. Ako u ovom ima istine, zašto se … Read More
  • Čini se da ne koristi svima – Jedenje voća i povrća je gubitak vremena?Vjerovatno ste čuli za preporuku da dnevno trebate pojesti barem pet porcija voća i povrća. Čak i da se pridržavaju toga, nekim ljudima, čini se, to ne bi donijelo velike koristi. Britanski naučnici ispituju zašto je jedenj… Read More