petak, 11. studenoga 2016.

BELI LUK, NAJSTARIJI ANTIBIOTIK

Nauka tvrdi da je beli luk najlekovitija biljka. U narodu se upotrebljava kao lek za sve. Jednogodišnja je biljka, dostupna za ishranu tokom cele godine. Pripisivane su mu i magijske osobine u borbi protiv uroka, veštica, zlih čini i vampira. 
Šta sadrži? 

Dokazano ima oko 200 aktivnih materija. Bogat je eteričnim uljima, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijum, gvožđe, sumpor, jod, kalcijum, fosfor i selen), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput insulina, adenozina i alicina. Sve su supstance lekovite već u maloj koncentraciji. U ishrani se koristi sirov, kuvan, kao dodatak jelima, ali i kao sredstvo za čuvanje hrane od kvarenja. Beli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo, tako da se njegovo delovanje upoređuje s najboljim antibioticima. Ali zajedno s visokim dozama vitamina E, ginka, heparina, aspirina i trentala može izazvati neželjena dejstva, pa se tada treba konsultovati s lekarom. 

Šta leči? 

* U narodnoj medicini: za lečenje organa za disanje, oboljenja srca i krvnih sudova (arterioskleroza), živčanih bolesti, glavobolje, nesvestice, bolesti organa za varenje, crevnih parazita, kožnih bolesti... 

* U naučnoj medicini: upotreba se uglavnom poklapa s primenom u narodnoj. Ulazi u sastav preparata za jačanje organizma, kao stimulans nervnog sistema, protiv visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, kao efikasno antiseptično preventivno sredstvo protiv raznih zaraznih bolesti, hroničnog bronhitisa, kašlja, u obliku kašice za lečenje čireva i uboja, protiv peruti, opadanja kose... 

Najnovije tvrdnje naučnika 

* Na Univerzitetu u Osaki je utvrđeno da beli luk usporava rast ćelija raka u debelom crevu. 

* Jedna studija Univerziteta Jundai u Indiji potvrdila je da beli luk posle infarkta ili operacije srca ublažava posledice i ubrzava regeneraciju. 
* Naučnici šangajskog Instituta za rak su dokazali da muškarci koji svaki dan jedu po dva čena belog luka smanjuju rizik od oboljenja prostate do 50%. 
* Prema studiji sprovedenoj na Institutu za srce i krvotok u Majncu, osobe koje godinama jedu beli luk izgledaju u starosti sedam do deset godina mlađe i imaju elastičnije krvne sudove.
Izvor: b92