ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

MOŽE BITI ŠTETAN: KAKO NAPRAVITI ZAMENE ZA PRAŠAK ZA PECIVO

Djelovanje praška za pecivo temelji se na otpuštanju plinovitog ugljikova dioksida što tijesto čini rastresitijim, šupljikavijim, mekšim. Ako uzmete vrećicu i pročitate sastojke vidjet ćete: E500, E450, kukuruzni škrob i slično. 
E500 je obična soda i bezopasna je. Problem je što soda ima lužnati ph, pa djeluje samo u kiselim sredinama. Zato kad radite kolače sa jogurtom, sirom, vrhnjem, limunom, octom ili nekom drugom kiselom namirnicom, u tom slučaju soda bikarbona je sasvim dovoljna da se tijesto podigne i bude mekano.
Prašak za pecivo je proizveden tako da uvijek djeluje, bilo kisela sredina ili ne. Takvo svojstvo povezano je sa drugim njegovim aditivom E450, koji je malo problematičan. Aditiv E450 sadrži fosfate koji služe za reguliranje kiselosti, tretiranje brašna, podmazivanje, oblikovanje, stabilizatori i sekvestreni. Ti fosfati upotrebljavaju se u pekarskim proizvodima, keksima, topljenom siru i pripravcima od topljenog sira, napitcima, proizvodima od mesa, krumpira (npr, pommes frites, čips), ribe i rakova, u koncentratima za juhe i umake, prašku za pecivo, slatkišima, bezalkoholnim osvježavajućim pićima.
Fosfati u velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Fosfor se dovodi u vezu s hiperkinetičkim sindromom, no znanost o tome još nema konačno i jasno stajalište.
Česta upotreba nije preporučljiva. Neki prašci za pecivo sadrže i aluminijske spojeve štetne po zdravlje. Ukratko, komercijalni prašak za pecivo je bolje izbjegavati. Postoje vrste u trgovinama zdrave hrane bez štetnih spojeva.
Nema potrebe brinuti, vrlo lako ga možete zamijeniti sami. Evo kako:
Soda bikarbona i jogurt
Pomiješajte pola žličice sode bikarbone i pola žličice jogurta. Kulture u jogurtu reagiraju sa sodom bikarbonom i stvaraju plin neophodan za narastanje tijesta. Ovu zamjenu koristiti samo u receptima u kojima se nalaze samo suhi sastojci. Ukoliko je potrebno, povećajte količinu suhih sastojaka kako vam tijesto ne bi bilo previše tečno.
Soda bikarbona i sok limuna
Pomiješajte jednaku količinu limunova soka i sode bikarbone. Kiselina iz limunovog soka reagira sa sodom bikarbonom, stvarajući isti učinak kao prašak za pecivo. Ipak, vodite računa o količini limuna jer ima jak okus koji može da se osjeti u jelu.
Soda bikarbona i melasa
Pomiješajte 1/3 šalice melase i 1/4 žličice sode bikarbone. S obzirom da je specifičnog okusa, ova zamjena je idealna za specijalitete jačeg okusa, kao što su peciva s raznim začinima.
Izvor: Stvar ukusa/lisa.rs/gazdarica.com