Ljubitelji čokolade izgleda imaju razloga za slavlje. Ne samo da je čokolada dokazani afrodizijak, već ima i određena ljekovita svojstva. Izvještava Paige Kollock. Suspstanca po imenu flavonoid se nalazi u brojnom voću, povrću, čaju i u crvenom vinu.
Njena ljekovita svojstva su ljekarima već dugo poznata, a sada su ona pronađena u čokoladi. Cornelia Crystal, koja voli čokoladu je oduševljena. – Jedem čokoladu skoro svaki dan. Ostali, kao što je John Sutcliffe su skeptični. – Ne mogu da zamislim da dodatno konzumiranje čokolade poboljšava zdravlje, ali vjerujem da je ona u manjim količinama zdrava. Ovo istraživanje je u Italiji nadzirao jedan američki ljekar. On je testu podvrgnuo samo dvadeset pacijenata, premalo da bi na ljekarski recept počeo prepisivati čokoladu. Pacijenti koji su jeli jedno rebro cokolade za kuvanje svaki dan u toku dvije sedmice imali su niži krvni pritisak i bolju cirkulaciju nego oni koji su jeli belu cokoladu, koja nema flavonoide.
Kod pacijenata je takođe primjećen niži nivo holesterola u krvi, a dokazano je da je tamna čokolada bogata flavonoidima. Vlasnik kompanije za proizvodnju čokolade Schakolad Sam Aboulhosn kaze da je već primjetio uticaj koje ovo istraživanje ima na njegov biznis. – Interesantno je da, od kada je svjetlo dana ugledao izvještaj prošle sedmice, prodajemo sve više i više tamnu čokoladu. Posebno se dobro prodaju jagode umočene u ovu vrstu čokolade. Nudimo ih i u mljeku, ali ljudi su više zainteresovani da zajedno sa čokoladom okušaju i voće. Međutim, nemojte pretjerivati. Pacijenti koji su učestvovali u ovom istraživanju jeli su samo jedno rebro čokolade dnevno, međutim, ljekari takođe upozoravaju da, ukoliko pazite na težinu, čokolada možda i nije najbolje rješenje kada je u pitanju dodatno konzumiranje flavonoida.